Podstawowe zasady bezpiecznego transportu zbóż
Transport zbóż to istotne ogniwo w całym procesie produkcji i przetwórstwa żywności. Większość zbóż przewożona jest transportem ciężarowym, co wynika z jego dostępności i możliwości dotarcia w różne miejsca. Konieczne jest jednak zachowanie wysokich standardów, jakie obowiązują przy przewożeniu żywności i które przekładają się na jakość dostarczanych płodów rolnych.
Wszystko o transporcie zbóż
Procedury obejmujące producentów i przewoźników zajmujących się transportem zbóż reguluje system GMP+, który został opracowany 25 lat temu w Holandii jako odpowiedź na coraz częste skażenia pasz, jakie miały miejsce na skutek nieodpowiednich warunków w czasie przewozu. Standard GMP+ precyzuje działania, jakie należy podjąć oraz warunki, jakie trzeba zapewnić, aby zachować wysoką jakość zbóż.
Przeczytaj również: Urządzenia do transportu zboża a rozwój technologii w rolnictwie
Przedsiębiorstwa zajmujące się transportem zbóż powinny opracować i stosować procedury, które umożliwią spełnienie wymogów standardu GMP+. Niezwykle ważny jest plan monitoringu, który określi sposób bieżących kontroli krytycznych aspektów. Niemniej istotne są zasady bezpieczeństwa, obowiązujące między innymi w czasie załadunku i rozładunku towarów.
Zarówno kierowca, jak i przedsiębiorstwo transportowe powinni być świadomi, że transport zbóż to bardzo ważne ogniwo w całym procesie wytwórstwa żywności, ponieważ to oni odpowiadają za bezpieczeństwo ładunku. Kluczowe jest zapewnienie takiego środowiska przewozu, w którym nie będzie ryzyka skażenia żywności groźnymi dla zdrowia substancjami.
Co do zasady niezwykle ważnym elementem w całym cyklu transportu jest zachowanie wysokich standardów higieny. Kluczowa jest zatem czystość naczepy. Po każdym rozładunku towarów przestrzeń ładunkowa powinna być myta, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia ze zmianą rodzaju zboża. W transporcie zbóż nie ma tak dużego znaczenia temperatura.
Od producenta do młyna
Zboża skupowane są w celu produkcji mąki, a więc właściwe warunki transportu przekładają się na jakość finalnych wyrobów. Młyn JAKPOL oprócz tego, że korzysta ze zbóż pochodzących z własnych upraw, to rozwija także współpracę z dostawcami. Jakość skupowanych zbóż jest kontrolowana na każdym etapie produkcji, a przedsiębiorstwo zapewnia bezpłatny transport towarów od rolników.
Producent mąki pszennej dysponuje odpowiednią flotą do przewozu zboża oraz obszernym parkiem maszynowym, który pozwala wywiązać się z surowych wymogów sanitarnych. Całość procesów logistycznych leży po stronie pracowników młyna, którzy dbają o zapewnienie najwyższych standardów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana